I höst händer det något mycket spännande på centret som innebär att vi går in i en ny fas av centrets utveckling. Vi kommer nämligen att få vår alldeles egen ”resident teacher”. Venerable Michael Yeshe har blivit ombedd av Lama Zopa Rinpoche att komma till Sverige och undervisa.

Venerable Michael har en alldeles unik bakgrund. Han har en grekisk pappa och en belgisk mamma, men han har växt upp som munk från 7 års ålder på klostret Kopan i Kathmandu i Nepal under vägledning av Lama Yeshe och Lama Zopa. Vid 13 års ålder började han på Sera Jey Monastic University i södra Indien där han studerade buddhistisk filosofi och psykologi i 18 år.

Att centret får en så kvalificerad lärare innebär att vi kommer att kunna erbjuda en helt annan nivå på vår undervisning. Vi håller just nu på med höstens program och bland nyheterna finns regelbundna meditationskvällar ledda av Venerable Michael på torsdagar, en ny omgång av Discovering Buddhism och flera helgretreater. Vi hoppas ni tycker det är lika spännande som vi att en alldeles tvättäkta buddhistisk munk kommer att undervisa på centret!

Själv har jag bara träffat Venerable Michael en gång tidigare. 2014 reste jag med min fru Maria och vår då sexåriga dotter Tara i en husbil längs Australiens östkust, från Brisbane i norr, ner till Melbourne i söder. Längs vår resa passade vi på att stanna vid olika FPMT-center (Chenrezig institute uppe i djungeln i norr, Langri Tangpa i Brisbane, Vajrayana Institute i Sydney). I Melbourne besökte vi fantastiska Tara Institute. Vi fick parkera vår husbil på gården utanför och vi deltog under några dagar i undervisningen. Där träffade vi Venerable Michael Yeshe, som bodde där och fungerade som översättare till huvudläraren Geshe Doga. Venerable Michael bjöd in oss på frukost. Hans öppenhet, vänlighet, omtanke och fina sätt var nästan överväldigande. Nästa morgon bjöd vi tillbaka och ordnade frukost i vår husbil. Jag har fortfarande en minnesbild av hur han sitter och spelar kort med Tara.

Det var väldigt fint att lära känna Venerable Michael. Det blev snabbt tydligt vilken djup förståelse han har för Dharma och uppfriskande att höra honom tala väldigt öppet och ärligt om de utmaningar han själv upplevde i sin egen utövning. Det som slog mig var vilken fantastisk brygga han var mellan västerländsk och tibetansk kultur. Han sa själv att han kände sig både som västerlänning och tibetan, vilket gav honom en unik möjlighet att vara en länk mellan dessa kulturer.

En ny fas för centret, som sagt. Jag hoppas och tror att många kommer att uppskatta och ha nytta av Venerable Michaels undervisning och av att inspireras av honom som person. Vi kommer att inleda hösten med ett öppet hus och en välkomstfest för Venerable Michael. Datum för detta blir 29 augusti. Håll utkik på hemsidan för mer detaljer. Jag hoppas vi ses då!