Vi har ofta fått frågan var namnet “Yeshe Norbu” kommer ifrån. Svaret på den frågan är att vi fick namnet av Lama Zopa när vi för nästan tio år sedan startade som en studie- och meditationsgrupp. Problemet var bara att vi missuppfattade stavningen. Egentligen var det inte “Yeshe Norbu”, utan “Yeshin Norbu” som Lama Zopa sa.

Yeshin Norbu är tibetanska och betyder önskeuppfyllande juvel. “Yi” står för ”sinne” och ”shin” betyder ”som” eller ”i enlighet med”. Så ”Yeshin Norbu” betyder en juvel som kan uppfylla de önskningar som finns i sinnet.

Den önskeuppfyllande juvelen symboliserar altruistisk, osjälvisk medkänsla. Den symboliserar också önskan att växa upp och vakna upp för att kunna hjälpa andra att göra detsamma. Yeshin Norbu är också ett namn som tibetaner ofta använder för Dalai Lama.

Misstaget upptäcktes först förra året när Tenguyr Rinpoche var besök. Han påpekade försynt att “Yeshe Norbu” inte riktigt betyder något på Tibetanska (var för sig betyder ”Yeshe” visdom och ”Norbu” juvel, men de brukar inte sitta ihop i ”Yeshe Norbu”). Tengyur Rinpoche undrade om det möjligen kanske var så att det egentligen skulle vara “Yeshin Norbu”. Vi kollade då med Lama Zopa och mycket riktigt, så var det.

Att byta namnet var förstås en hel del jobb. Hemsida, Facebook, domännamn, skyltar, material, etc. måste ändras. För att inte tala om att namnet “Yeshe Norbu” har blivit etablerat bland våra medlemmar och besökare under nästan tio års tid. Så vi frågade Lama Zopa, behöver vi verkligen byta. Hans svar var kort och koncist: “Självklart!”

Samtidigt känns det fantastisk kul nu när beslutet är taget. Vi har en nära koppling till Dalai Lama och det känns fantastiskt roligt att centret kommer att bära ett av hans namn.

Och vi hoppas förstås att centret ska bli en “önskeuppfyllande juvel” som hjälper många att bli lyckligare, gladare och visare och att utveckla mer medkänsla och kärlek.